3.235.182.206
My PDA & GPS page
12325 visit.
   
 2002 - 2004
 

2004.

Újra eszköznézegetés, természetesen ismét nem az azonnal működő, jól bevált rendszert választottam, így ismét indul az illesztgetés.

GPS: Már nagyon nagy tudású eszközöket lehet kapni viszonylag elérhető áron. Ennek ellenére - mivel nem igazán szükséges a térképek GPS-en történő megjelenése , ill. a tapasztalatokból okulva minél egyszerűbb , de önállóan is használható eszközt szeretnék használni - az alapkészülékek vagy soros vonallal, vagy használható protokollal nem rendelkeznek a PDA-val történö összekapcsoláshoz. Kizárásos alapon maradt a Fortuna GPSmart , ennek van mini USB csatlakozója és Bluetooth kapcsolata is.
A készülék megvétele után jönnek a szokásos gondok.... Annak ellenére, hogy a fellelhető leírások szerint rendkívül gyors felállású a készülék, 10 percekig tart míg magára talál. Ennek valószínu oka egyrészt manuálisan kell WGS84 dátumra állítani a formátumot a setup-ban (nem ez a default!? ), másrészt az aktuális ephemeris és almanach adatokat ami alapján a holdak pozicíójára emlékezne, a készülék kikapcsolásával egy idő után elveszti. Némi nézegetés után kiderül, hogy a backup ram tápfeszültségét eredetileg egy Lithium elem biztosította a készülékben, majd ezt lecserélték egy 1000uF-os kondenzátorra, majd 470 uF lett, az enyémben pedig 100uF volt. Ezért igen hamar, 10 perces nagyságrendben a kívánt szint alá csökken a backup táp feszültsége. A (nem végleges) megoldás a kondenzátor cseréje 1000uF/6.3V-ra. Igen szük a hely, ezért csak kisméretu kondenzátor jó !
A mini USB nagyon hasznos, ugyanis a folyamatos tápellátás a kocsiban biztosítható ezen keresztül. Persze - mivel a 3AAA elemcsere elég nehézkes - az elemeket is NiMH akkumulátorokkal pótoltam. Utólag kiderült, hogy amennyiben rendes elemek vannak a készülékben úgy hogy külsö tápfeszröl muködik a berendezés, konstrukciós okok miatt az elemek lemerüléséig azokat használja, így ez mindenképpen ajánlott. Ilyenkor viszont gondoskodni illik az akkuk töltésérol, amit a készülék nem tesz meg - garancia vége, egy 1N4148-as diódával a miniUSB 1-es pontját összekötöttem az elemek + csatlakozójával, így azok is töltődnek külső tápfeszről.
Közben kiderül, hogy csak a csatlakozó tipusa miniUSB, igazából nem USB eszköz, a soros vonal jelei vannak a csatlakozón kivezetve - a hozzá kapható kábel egyrészt drága, másrészt nincs is ilyenem. Bluetoth-on keresztül a készülék upgrade, illetve bármilyen vezérlés lehetetlen, így kábelt kell gyártani. A neten van erről infó, de igazából csak az derült ki, hogy megvalósítható - és tényleg: a miniUSB 3-as és 4-es lába az RxD és Txd jel. Mivel nem RS232 a jelszint, hivatalosan kellene egy konverter IC, de sokkal egyszerübb egy 74HC04-vel megoldani. Az inverter 1-es lábára(bemenet) kerül a miniUSB TxD-je , 4.7k-val a tápfeszre felhúzva, a 2-es láb (kimenet) a 9 pólusú RS232 csati RxD-je. Ugyanígy egy 10k-val a 9 pólusú csati Txd-je kerül az inverter 3-as (bemenet) lábára, a 4-es pedig mehet a miniUSB RxD-re.
Persze az összes miniUSB kábelen a 4-es csatlakozóláb nincs bekötve, így elöször a gyári csatlakozót kell szétszedni: az 1,5 lábak a bemeneti tápfesz és a föld, a 3,4 pedig a soros vonal. Ezután egy normál USB csatlakozóra köthető a miniUSB 1,5 lába, és a 74HC04-en át a 3,4 lábak pedig egy normál 9 pólusú RS232 csatlakozóra. Így nincs ugyan meg a hivatalos RS232 jelszint (+- 12V), de nekem minden eszközzel müködik így is.
Így már elindítható a Sirfdemo program,mellyel a GPS-ben levo Sirf IIe/Lp chip összes paramétere állítható, és megoldható az esetleges software upgrade is.

 PDA: elég nagy a mozgás ezen a piacon.... Formára a Loox 420 tetszene, de közben kijön a Dell Axim X30-as új processzorral, magas órajellel, WiFi, Bluetooth és olcsón. Csak hát ez nem amerika... ami ott 250 USD Áfával, az 320 Euro a Lajtán túl és 17x eFt itthon - ez azért már sok. A hezitálás alatt találtam egy lehetőséget ami több mint jó: az új Fujitsu-Siemens Pocket Loox 720 - kisebb mint a Casio-m volt, VGA display, WiFi, Bluetooth, SD(IO), CF, PXA272, Irda, stb.... és "csak" 130 nettó.'...... Ami némi várakozás után 97 lett. Gyönyörű display, szép design nagy memória és akár telefonálni is lehet vele (bletooth headsetset -> PDA sip -> Wifi -> Asterisk tel.központtal ki is próbáltam, egész élvezhető).
A GPS-el Bluetooth-on azonnal összejön és működik, egyedül a kézi connect okoz némi gondot, ezt automatizálni kellene. A másik probléma az elhelyezés, ez egy kombinált telefon/PDA tartó szétszerelésével sikerül végre.

 

-------- 2002 ----------

Az Agenda PDA nagyon tanulságos és érdekes kezdeti lépés volt, de a cég kimúlt és az a híres "majd az Open Source Community megmutatja" úgy néz ki még sokáig csak ábránd marad. A Palm nem alternatíva (tényleg csak a managereknek való szerintem) így marad a Windows CE. Igaz hogy nagyon drága, de nagy a háttértár, teljesítmény és perifériaellátottsága. 2002 elején a sláger az IPAq volt, de ekkor kezdtek kijönni a konkurrensek új SD/MMC&CF gépei. Némi összehasonlítás után a Casio Cassiopea E-200-at választottam.

GPS terén teljesen tudatlan lévén, mivel a WAAS korrekciós holdak kezelése az Interneten elérhető oldalak alapján nem volt azonosítható, illetve elfogadván azt a tételt hogy a drága biztosan jobb, a Magellán Platinium mellett döntöttem.

Innen indul a sztori. A két eszközt csak soros vonalon össze kell kapcsolni .... Csakhogy a világot a marketing vezérli, ezért jelenleg mindenki a saját kárán tanulja meg amit nem írnak le. Az E-200 egyik legnagyobb előnye , hogy teljes USB támogatással rendelkezik, nem csak a szinkronizálás megy USB-n keresztül, hanem képes egeret, keyboardot, USB Flash memóriát vagy floppyt is kezelni a PDA. Ez nagyon jó, csak éppen a soros vonal.... Hát ahhoz kell egy "USB Host Converter" (JK744CV) aminek USB csatlakozón  kívül van egy 20 pines "standard" Cassiopea soros csatlakozója, amihez már csak egy feszültségváltós RS232 kábel kell. Ennek kiderítése és beszerzése egy röpke fél évbe tellett. Ezek után a két tenyérnyi méretű eszköz összeköthető egy kb. 3 méteres kábelhalmazzal úgy hogy tápellátás még nincs.

Közben persze próbálkoztam az E-200 rendszercsatlakozóján keresztül elérni a soros felületet, csakhát sajnos leírás erről sehol, az egyes lábak viselkedése kívülről feszültségszintekkel vezérelt valahogy és nekem csak ez az egy PDA-m van.... Mindegy, megjött a JK744CV és végre kipróbálhattam életem első - igaz hogy Visual Basicban ,de - Windows CE alá írt GPS programját. ( Akit érdekel letöltheti itt [ Strongarm 1100-on fut csak])

Mivel 2004.08.22-en kocsim feltörésével a teljes rendszert ellopták, igy a két eszköz összekapcsolasának leirását mellőzném, a kedves tolvaj úr találja csak ki hogyan is kell ....

 

 

 

Az AeroMap:

A 2.0 verzió kijövetele után már mindenképpen meg kellett szerezni ezt a szoftvert. A bemutatón ( hol máshol? ) derül ki, hogy nem csak ajánlott, hanem majdnem kötelező az IPAQ a regisztrációs kulcs miatt. Van ugyan alternatíva, -a CF kártya- de nem véletlenül van Casio-m ezért SD kártyát használok, az viszont nem jó az azonosításhoz. Végezetül minden megoldódik ( a Navisys igen segítőkész ) és végre az autóban menet közben követhetem hogy hol járok Veszprémben......

Amennyiben kérdése/javaslata lenne, írjon: Pálóczi-Horváth János