52.90.49.108
Samsung I8000 Omnia II
English version
79387 visit from 2009.12.24.
TMC driver development

I8000 registry és device kezelés
Annak ellenére, hogy az I8000 elég jól használható akár minden külsö program nélkül is, az alábbi program megkönnyíti néhány rendszerfunkció használatát, illetve a GSM rádió, az FM rádió és a GPS chip státuszáról ad visszajelzést. További információ a PDA Fan Club fórumon.

A program szabadon letölthetö : Smart.cab 2.3 verzió:

Figyelem!

Az eredeti 2.3 verzió exception-t okozott ha a scrollbar mérete nagyon kicsi volt - javítva.

A 2.2 verzióban egy programhiba miatt a Bluetoth hang nem ment mivel az Audiogain.dat file-ba a BVL értéke helyett az OVL került.... Bocs

New:

A program használata:

Registry
  • A felső comboboxban lehet kiválasztani a kívánt audio eszközt. Amennyiben az Átirányítás/Force output checkbox aktív, a hankimenetet azonnal erre az eszközre állítjuk át.
  • Az első 3 darab potméter (spk,left,right) a hangszóró és a fülhalgató bal és jobb csatornájának hangereje. 99%-ban biztos vagyok benne, hogy ezek az értékek változtatás nélkül a MAX9877( a hangerősítő IC) megfelelő regisztereibe kerülnek át
  • A m'asodik 3 potméter jelentése kicsit bizonytalan. A hpg a hangerősítő teljesítményét állítja, a l1v és l3v valószínűleg input érzékenységek.
  • Az ovl és ovr potenciométerek a bal és jobb csatorna csillapítását állítják, tehát a nagyobb értél = halkabb hang.
  • A Beállítás/Set/Save gombbal jutnak érvényre a fenti beállítások, ezek megmaradnak soft reset esetén is.
  • A Alapállapot/Reset defaults gombbal az összes potenciométer alapállapotba áll vissza.
  • Alul a régi GFMAPI beállítások találhatóak.

...

A program szabadon letölthetö : Smart.cab 2.0 verzió, változtatások:

1.0 verzió: Smart1.cab 2010-01-20: Kezeli a GFMAPI beállításokat és a HyperGPS logbeállítást.
updated 2010-01-08: DebugDump working
updated 2010-01-05: A program a /Program Files/Smart directoryba települ, a hu aldirectory a magyar lokalizációt tartalmazza, akkor lesz magyar az összes kiírás, ha a Regional Settingsben a Region az Hungarian! )

A program használata:

Registry fül:

Registry

A címsorban a készülék gyártási azonosítója ( az enyém GT-I8000KKAXSO ) szerepel, az egyes betük jelentése ismeretlen ( KK ? , A..E valószínüleg sorozat, az utolsó 3 betü országkód/szolgáltató,XSO: Singapore, TMH: T-mobil Hun, PAN: Pantel, stb.
Amennyiben az adott ROM verzió nem támogatja az alábbiak közül bármely registry beállítást , az szürkítve jelenik meg.

A Switch off Backlight: Tiltja az automatikus háttervilágítás bekapcsolását érintésre. Mivel a legkisebb háttérfény is elég erös fényü sötétben, ez a funkció föleg könyvek olvasásához hasznos. Az érintett Registry entry-k: HKCU/ControlPanel/Backlight/BacklightOnTap illetve ACBacklightOnTap
ACL: ha 1, a háttérvilágítás fényereje a megvilágítástól függ, ha 0 értéke a Brigthness lesz.

Use Touchwiz UI for Startmenu: Ha be van kapcsolva, a Startmenu a Samsung verzió lesz, egyébként a WM. ( HKCU/ControlPanel/LargeDisplay/UseLargeDisplay )

Threaded SMS active: A Samsung láncolt SMS megjelenítö engedélyezése ( HKLM/Software/Samsung/JINBOX/ThreadedViewDisabled )

Samsung Dialer enabled: Samsung tárcsázó engedélyezése ( HKLM/Security/Phone/Skin/Enabled )

Front Camera enabled: Ha aktív, a CIF camera kiválasztható a Shooting módoknál (Self) ( HKCU/Software/Samsung/Camera/SupportFrontCamera )

GLYPH Cache size: A font rendering cache maximális méretét lehet beállítani ( HKLM/System/GDI/GLYPHCACHE/limit0 )

Disable GWES Poweroff: Kikapcsolja az energiagazdálkodási funkciókat a WM-ben ( HKLM/System/CurrentControlSet/Control/Power/DisableGwesPowerOff

Always Defrag Memory: Elméletileg a programok bezárásakor defragmentálja a memóriát ( HKCU/Software/Microsoft/Shell/NeverDorkMemory

Disable load Today: Ha aktív, indulásnál nem töltödik be a Today. Csak akkor használható, ha egyéb, pl. Mobile Shell a default!! ( HKLM/Software/Microsoft/Today/Enabled )

Original Settings Menu: Ha aktív, az eredeti WM Settings ( HKLM/Security/Shell/StartInfo/HideSettings )

Show Orientation: Ha aktív, engedélyezi a képernyöforgatást a menuben ( HKLM/System/GDI/Rotation/HideOrientationUI )

GSM fül:

gsm

A GSM chip WM által tudott ( RIL.dll ) értékeit adja meg. A legfelsö progressbar a térerökijelzö, az értékek másodpercenként frissülnek.

CountryCode Országkód

Network Szolgáltató elötag

CellID Az adótorony egyedi azonosítója

Base Station A cellán belüli azonosító

Broadcast Broadcast Channel száma

RxLevel Jelerösség

RxQuality Jelminöség

Keep Light on a képernyö mindig aktív

a Base Station, Brodcast Channel és RxQuality értékeket a Samsung interface programja úgy tünik nem adja át a WM-nek.... A Samsung az OEM-ek jó szokásához híven az illesztéseknél csak a müködéshez minimálisan szükséges infókat adja át.

radio

A felsö porogressbar itt is a jelerösséget mutatja, frissítés másodpercenként. Alatta az aktuális frekvencia MHz-ben, a kiválasztható hely ( default: Europe, nincs számottevö hatása ) és a jelszint. A vizszintes trackbar a frekvenciát állitja 76-tól 109 MHz között

A SCAN nyomógomb végigscanneli a sávot és a talált adók frekvenciáját a szürke nyomógombokon megjeleníti, azokra kattintva automatikusan átáll az ott szereplö frekvenciára. A NEXT nyomógombbal a következö talált adóra hangol.

A Name,ID,tip és alt textboxok tartalmazzák az RDS információkat - az állomás neve, egyedi azonosítója ,az adó tipusa és a helyettesítö frekvencia.

A függöleges trackbar a hangerösséget állítja - sajnos a fülhalgató/hangszóró átállítást még nem sikerült megoldanom és valószínüleg bedugott fülhallgató nélkül nem is lehet

Keep Light on a képernyö mindig aktív

A Keep Radio on checkbox bekapcsolt állapotában amennyiben átváltunk egy másik fülre a rádió bekepcsolva marad, egyébként leáll

Start FMRadio Elindítja a Samsung alkalmazást

A rádió müködik fülhallgató nélkül is, viszont ilyenkor a jel erössége gyakorlatilag nulla. A jó hir az, hogy a 3.5-ös jack legkülsö része az antenna csatlakozó, így amennyiben sikerül majd megoldani a TMC driver problémát, hang nélkül ugyan, de rendesen vehetö lesz a jel egy olyan jack dugóval, melyet elvágunk a legfelsö érintkezö alatt - így a zavaró felugró ablak nem jön be, míg a rádió antenna müködik. Amennyiben ezt a jack-et összeragasztjuk a microUSB töltö csatlakozójával, az autóban egy mozdulattal mindkettö csatlakoztatható lesz.

A rádió tipusa Silicon Labs Si7409 és mivel a chip képes RDS adatok vételére, így müködnie kell a TMC-nek is, hiszen ugyanaz a moduláció, csak a küldött adat blokktipusa különbözik. Sajnálatos módon viszont a Samsung SDK csak és kizárólag a fenti 4 RDS adat kelérdezését támogatja. Továbblépve egy szinttel, az eszközillesztö fmradio.dll (kicsit furcsa hogy az IL2-ben debug verzió van, de így legalább a debug kiirasok alapjan látható) tartalmaz olyan ioctl hivásokat melyek a radio regiszterek írására/olvasására szolgálnak, viszont a Samsung SDK-ban szereplö RDS hívásokon kívül más magasabb szintü belépési pontot nem találtam. Ezek szerint vagy új drivert kell irni, mélyebben analizálni kell a chip regiszter kezelést az fmradio.dll-ben ( sajnos C-ben írt drivert visszafejtve ARM assembly-re az eredmény nagyon messze van a könnyen megérthetötöl) és használni a i900-as metódust.

gps

Az ablak 10 másodpercenként frissül. A Start GPS Receiver gombbal aktiválhatjuk a GPS vevöt ( ekkor szine zöld lesz , a felirat átvált Stop GPS Receiver-re - így állítható le). A Status: alatt vagy a No Signal vagy a Locked felirat látható, attól függöen, hogy a vevö tudja-e a holdak helyzetét vagy sem. Utána az almanach szerint látható holdak száma található.

A Samsung GPS Card... a gps vevö tipusa, a Service: és Device: a szervíz/eszköz aktuális státusza, rendszerint On.

A Lat.: és Long.: a pozicíót mutatja fok perc másodperc alakban; a Heigt a magasságot adja meg méterben, a Speed pedig a sebességet km/h-ban

A Prec.: a számítás pontossága méterben, a kettöspont után külön a vizszintes és a függöleges pozició pontossága van.

A 12 lehetséges hold adatai: az elsö szám a hold azonosítója, utána a jelszint nagysága és ugyanez egy progressbar-on

A pozició kiszámításához felhasznált holdak ID-je zöld színü.

Keep Light on a képernyö mindig aktív

2009.12.31 : A program updatelve - valami nagyon nem stimmel a GPS alapbeállításokkal; új telepítés után XTRA engedélyezve, letölve után a GPS pontosan 0 holdat akar figyelembe venni a pozíciószámításhoz. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az adott pontról ennyi holdat láthat. Mivel az óra pontos, csak a hellyel ( vagy az almanach-al ) lehet gond, viszont szerintem csak az északi sarkról nem lehet egy holdat sem látni.... Mindenesetre a programot módosítottam, így nem áll le ebben a speciális szituációban sem.

close

Értelemszerüen a CLOSE leállíja a programot ( ugyanaz mint a felsö státuszsorban az X. Ilyenkor automatikusan kikapcsol a rádió és a GPS is.

A MINIMIZE háttérbe teszi a programot, ami tovább fut. Amennyiben a "Keep Radio on" Vagy "Keep GPS on" be volt kapcsolva, a megfelelö eszközök is bekapcsolva maradnak. Vigyázat, a GPS vevö fogyasztása nem elhanyagolható, hamar lemeríti az akkumulátort!

A SOFT RESET melegindítást végez; hatása ugyanaz mint a kikapcsoló gombé, csak gyorsabb mert a leállítaskor futó animáció, hang, stb ilyenkor nincs

LOCK: Lockolja a készüléket

POWER DOWN: Ugyanaz min a kikapcsológomb

LCD Test: Elinditja a teszt screent ( ua. mint a *#0*# a billentyüzetröl )

GPS test: A GPS alapbeállító programot indítja ()

AudioGain: Az audio paramétereket állító programot indítja (*#0002*28346#)

Service MenuDevice Info, Soft reset, Factory reset, Hard Reset, Network lock ()

Battery Monitor: Az akkumulátor állapotát mutatja ()

Conn. Settings: Az Internet, WAP,MMS 's a programok összerendelése ()

DebugDump: Az összes debug információt leteszi egy file-ba a /windows/tmp alatt. Az elözö dumpokat törli, és elindítja a Pocket Word-öt..... ()

A DialParserGSM.dll végzi a speciális kódok alapján a programindítást. Legalább 50 db ilyen funkciója van, felderítése folyamatban....

inspired by: PDA Fan Club and Modaco  

Kérdések,kiegészítések: Pálóczi-Horváth János< phj@phj.hu>